ما در شرکت "رایبد" تحقیقات مفصلی بر روی شناسایی و تحلیل چارچوب های معتبر تحول دیجیتال انجام داد ایم. در این پست نتایج سایر چارچوب ها منتشر خواهد شد.
چارچوب اول مربوط به شرکت معتبر و خوشنام BCG گروه مشاورین بوستون است.
این چارچوب دارای مدل ارزیابی دیجیتال تحت عنوان شاخص شتاب دیجیتال (DAI)نیز هست که ابعاد زیر را مورد سنجش قرار میدهد:
1_استراتژی کسب و کار دیجیتال
2_میزان دیجیتالی کردن هسته کسب و کار
3_میزان رشد کسب و کار های جدید مبتنی بر فناوری دیجیتال
4_تغییر روش های کاری
5_میزان استفاده از قابلیت داده
6_میزان یکپارچه سازی اکوسیستم ها
گزارش با جزئیات بیشتر را میتوانید در مقاله و فایل زیر مشاهده نمایید.
تحول فناوری دیجیتال چارچوب BCG.pdf
درباره مفهومِ تحول دیجیتال
تحول (Transformation)
واژه Transformation در فارسی عمدتا «تحول» ترجمه شده است ولی شاید دگردیسی، این مفهوم را رساتر بیان کند چراکه شخصیت و رفتار سازمانها در عصر دیجیتال دچار تغییر ماهوی و بنیادی میشود.
تحول دیجیتال به چه معناست؟
تحول دیجیتال، عبارتست از تحول عمیق و سریع فرایندها، فعالیتها، شایستگیها و مدلهای کسبوکار به شکلی که بتوان از تغییرات و فرصتهای فناوری دیجیتال و تاثیرات آن بر سازمان به روش راهبردی و با اولویت بندی بهره برد.
مزایای استفاده از چارچوب تحول دیجیتال
oکمک میکند تا مدیران و کارشناسان دیدی جامع در مورد تحول دیجیتال داشته باشند و همه ابعاد آن را در یک صفحه مشاهده کنند؛
oابعاد پیچیده تحول دیجیتال را در یک مدل ساده به نمایش میگذارد؛
oکمک میکند تا مدیران اهداف کوتاه مدت و بلندمدت تعریف کنند؛
oکمک میکند تا سرمایهگذاریهای هدفمند و موثر در مسیر تحول دیجیتال انجام شود؛
oمراحل گام به گام تغییراتی سازمانی و چگونگی هدایت مسیر تحول دیجیتال را پیشنهاد میکند؛
oکمک میکند تا مدیران مسیر چالش برانگیز تحول را با موفقیت طی کنند؛
oبه مدیران کمک میکند تا دریابند که در چه نقطهای از مسیر تحول دیجیتال قرار دارند و در آن نقطهای که هستندچگونه گامی به جلو بردارند.
مهمترین شرکتهای ارائه دهنده چارچوب های بین المللی تحول دیجیتال
با توجه به فراگیر شدن پروژهها و اقدامات مربوط به تحول دیجیتال در سراسر دنیا، شرکتهای فعال در این عرصه چارچوبهای مختص به خود را طراحی کردهاند که مهمترین آنها عبارتند از:
Boston Consulting Group | Deloitte & TMForum | KPMG | Altimeter | Cognizant | McKinsey |
The Accenture | DXC Technology | IBM | Ionology | Open-ROADS Community | MIT Sloan |
Capgeminiَ | Ernst & Young's | Gartner | CXO Transform | The Digital CapabilityModel (TDCM) | PwC |
در این مستند به چند مورد از مهمترین این چارچوبها پرداخته میشود.
چارچوب تحول دیجیتال گروه مشاوران بوستون
تشریح ابعاد چارچوبِ تحول دیجیتال شرکت BCG
BCG تاکید دارد مدیران میتوانند با اتخاذ رویکرد بیونیک (Bionic) که ترکیبی از قابلیتهای انسانی و قابلیتهای فنی است، سازمان خود را در ریل درست قرار داده و در مسیر تحول دیجیتال به طور پیوسته به پیش بروند.BCG در پاسخ به این سوال که سازمانها چگونه میتوانند تحول دیجیتال را پیش ببرند معتقد است با خلق چشماندازی از آینده و تحقق آن بوسیله ایجاد مستمر قابلیتهای سازمانی متشکل از نیروی انسانی و تکنولوژی.
برنامههای تحول، زمانی توام با موفقیت هستند که تدریجی، مقرون به صرفه و پایدار باشند. این بدان مفهوم است کهBCG بر نتایج تمرکز دارد که این نتایج میتوانند محصولات جدید، فرایندهای بهبودیافته و یا موارد دیگری باشد که هر کدام از این موارد میتواند به نوبه خود موجب استقرار یک قابلیت، دستیابی به یک ارزش کسبوکار و حرکت در مسیر تحول باشد. شکل زیر، متدولوژی تحول دیجیتالBCG را نشان میدهد.
تشریح ابعاد چارچوبِ تحول دیجیتال شرکت BCG
در ادامه، هر یک از بخشهای این مدل توضیح داده میشود:
ارزیابی جایگاه فعلی
مدل BCG با ارزیابی جایگاه فعلی و تعیین مقصد و اهداف شرکت شروع میکند. در این مرحله، نیروی انسانی، فناوری، داده، فرهنگ، رهبری و حاکمیت شرکت در کنار روندها و تحولات بنیادافکن صنعت بررسی میشود. تمام سعی مدلBCG بر آن است که استراتژی تحول دیجیتال را به اهداف و نتایج سازمانی گره بزند.
دستیابی به اهداف و تحقق ارزش کسب وکار
در این مرحله، یوزکیسها (کاندیدهای تحول) شناسایی و اولویتبندی شده و مواردی که دارای بیشترین اثرگذاری باشند پیادهسازی میشوند. این روند به شرکتها کمک میکند تا به سرعت خلق ارزش کرده و در عین حال نشان دهند که فناوریهای دیجیتال و روشهای نوین کاری چگونه میتوانند کسبوکار را متحول کنند. این فرآیند شامل سه مرحله است:
•نوآوری (ایجادPOC و تایید طرح توجیهی یوزکیس)،
•پرورش (راهاندازی MVP، آزمایش و یادگیری به روش چابک)،
•گسترش (بعد از تایید یوزکیس، اجرای فرآیند کسب و کار با کمک فناوری در سطح سازمان).
بعد از اجرای موج اولیه یوزکیسها، فرایند تحول با موجهای بعدی تداوم پیدا میکند.
مدیریت استعدادها و توسعه مهارتهای دیجیتال
شرکتها در این مرحله باید برنامههای استعداد دیجیتال خود را در زمینههایی مانند علم داده و طراحی انسانمحور توسعه دهند. در این مرحله باید بر آموزش، یادگیری در حین کار، مربیگری و ارتقاء مهارت نیروی انسانی تاکید شود. لازم به ذکر است این کار بر موفقیت تحول دیجیتال تاثیر بالایی دارد ولی بسیاری از شرکتها در آن شکست میخورند.
تحول دیجیتال در مورد تکامل و تقویت نیروی انسانی است و نه جایگزینی آنها.
تغییر روشهای کار و مدل عملیاتی
روشهای چابک، شرکتها را قادر میسازد تا به سرعت به تغییرات واکنش نشان دهند. این چارچوب، رفتارها و فرهنگهایی را پیشنهاد داده که همکاری بین واحدها، توسعه تکرارشونده (Iterative Development)، و رویکردی جدید به یادگیری را (رویکردی که افراد را قادر میسازد تا با سرعت دیجیتال سازگار شوند و نوآوری کنند) در سازمان نهادینه میکند.
چارچوبBCG نشان میدهد که چگونه میتوان روشهای چابک کاری را در سراسر سازمان مستقر کرد. بعلاوه این چارچوب بر همسوسازی حاکمیت، فرآیندها، و ساختار سازمانی با یک مدل عملیاتی مبتنی بر پلتفرم یکپارچه و غیرسیلویی تاکید دارد.
بکارگیری روش کاری چابک، ستون فقرات چارچوب تحول دیجیتال BCG است.
بهرهگیری از تحولات تکنولوژی به منظور خلق سریع ارزش
از نظر BCG، پلتفرم داده و دیجیتال (Data and Digital Platform – DDP) یکی از مهمترین عناصر تحول دیجیتال است. این پلتفرم، که شامل دریاچه داده، APIها و میکروسرویسها است به شرکتها کمک میکند تا برنامههای کاربردی ماژولار و مقیاسپذیر ایجاد کرده و به دادههای مورد نیاز به راحتی دسترسی پیدا کنند.
شرکتها باید توجه کنند که چگونه فناوریها، اکوسیستمها و مشارکتهای جدید در زمینههایی مانند هوش مصنوعی و اینترنت اشیا، میتوانند تحول را شتاب داده و فرصتهای جدیدی ایجاد کنند.
اعمال حاکمیت به منظور خلق ارزش
کسبوکارهایی که با موفقیت متحول میشوند، از مکانیزم تصمیمگیری سریع و ساده استفاده میکنند. آنها از KPI های مناسب (اغلب موارد کاملاً جدید) برای نظارت بر پیشرفت به سمت نتایج استفاده میکنند و موانع را سریع و موثر برطرف میکنند.
شرکتها باید یک رویه هفتگی برای تصمیمهای حیاتی و یک سیستم قوی اندازهگیری ارزش دیجیتال ایجاد کنند. آنها باید جنبههای فنی و کسبوکاری را در کنار هم قرار داده و فرایند تحول را از بالا هدایت کنند ولی همه سطوح سازمان را در آن درگیر کرده و دارای مسئولیت باشند.
مدل ارزیابی بلوغ دیجیتال BCG
گروه مشاوره بوستون (BCG) با مشارکت IDMA سنگاپور، مدل ارزیابی را برای کمک به شرکتها برای ممیزی قابلیتهای دیجیتال ایجاد کرده است.
این مدل که با عنوان شاخص شتاب دیجیتال (DAI) شناخته میشود شرکتها را قادر میسازد تا نقاط قوت و ضعف دیجیتالی خود را ارزیابی کنند تا دریابند که در مقایسه با رقبا، پیشتازان دیجیتال و میانگین صنعت، در چه سطحی از بلوغ دیجیتال قرار دارند. شاخص شتاب دیجیتال، بلوغ دیجیتالی شرکتها را در شش حوزه اصلی زیر ارزیابی می کند:
oاستراتژی کسبوکار با محوریت دیجیتال
oدیجیتال کردن هسته کسبوکار
oرشد دیجیتالی جدید
oتغییر روشهای کاری
oبهرهگیری از قدرت داده و فناوری
oیکپارچهسازی اکوسیستمها
از طریق شاخص شتاب دیجیتال، شرکتها میتوانند سیربلوغ خودرابهتردرک کنند. برای اندازه گیری بلوغ دیجیتالی شرکت، شش حوزه اصلی به 36 دسته تقسیم شده است. شاخص شتاب دیجیتال دارای سه نسخه است. نسخه توسعه یافته(Extended) به شرکتها اجازه میدهد تا سطح بلوغ تحول دیجیتال خود را ارزیابی کنند، ابتکارات دیجیتال فعلی رابررسی کنند، تجزیه و تحلیل رقبا و تجزیه و تحلیل سرمایه گذاری انجام دهند و فرصت های رشددیجیتال را کشف کنند. این ابزارگروه مشاوره بوستون به شرکتها این امکان را میدهدکه سطح بلوغ دیجیتالی سازمان خود را با رقبا، رهبران صنعت و میانگین صنعت مقایسه کنند و موقعیت نسبی خود را در بازار پیداکنند. در شکل زیر، مدل ارزیابی بلوغ دیجیتال BCG آورده شده است.
تحول فناوری دیجیتال چارچوب BCG.pdf
شرکت رایبد با تکیه بر تجربه اجرای پروژه های بزرگ در سطح کشور و همکاری با شرکت های بزرگ بین المللی اروپایی و آسیایی خدمات مشاوره ای و آموزشی مطابق با استانداردهای روز به شرکت ها و مشتریان خود ارائه میدهد.
دیدگاه خود را بنویسید