متدلوژی تحول دیجیتال ACCENTURE
شکل زیر، متدولوژی کلان شرکت اکسنچر در مورد تحول دیجیتال را نشان میدهد. این متدولوژی بسیار شبیه متدولوژی شرکت دیلویت است و از سه بخش تشکیل شده است:
1) آسیب شناسی و تعریف (Diagnose & Define): در این بخش، تحولات بنیادافکن شناسایی میشود. سپس تحول به سه قسمت اصلی، پایه و نوآورانه تقسیم شده و چشمانداز طرح تحول دیجیتال مشخص میشود.
2) ساخت و آزمون (Build & Experiment): در این مرحله، برنامه و آهنگ تحول طراحی میشود، روابط با شرکا تقویت شده و سعی میشود نیروی انسانی و فرهنگ سازمانی متناسب با فضای دیجیتال توسعه پیدا کند.
3) شروع و گسترش (Launch & Scale): در این مرحله برنامه تحول اجرایی شده و گسترش میباید و نوآوری به کل سازمان تسری مییابد.
پیشران این تحول، برنامهریزی برای پیشبرد موفقیت آمیز طرح تحول، ایجاد کارخانههای خدمات دیجیتال (که در ادامه بیشتر توضیح داده خواهد شد)، نوآوری با کمک شرکای تجاری درون اکوسیستم و به ویژه تحول سرمایه های انسانی هستند.
کارخانه خدمات دیجیتالDigital Service Factory
اکسنچر به منظور استقرار موفقیتآمیز سازمان دیجیتال بر شکلگیری و ایجاد کارخانه خدمات دیجیتال تاکید دارد. «کارخانه خدمات دیجیتال (DSF)» در واقع یک واحد جدید است که بر تحول دیجیتال تمرکز دارد و در حقیقت وظیفه پشتیبانی از تغییرات سازمان در قالب مدیریت تغییر (Change Management) را به عهده دارد.
DSF در سازمانها ایجاد میشود تا پیشران تحول دیجیتال از داخل سازمان باشد و بتواند سازمان را درصف اول رُنسانس دیجیتال قراردهد.
هفت اصل برای موفقیت تحول دیجیتال از منظر Accenture
شرکت اکسنچر بر اساس تجارب بسیار زیاد خود برای اجرای تحول دیجیتال در سازمانها، هفت اصل زیر را برای اجتناب از ریسکها و موفقیت «کارخانه خدمات دیجیتال» که همان موفق بودن تحول دیجیتال در سازمان است پیشنهاد داده است. شکل زیر این هفت اصل را نشان میدهد که عبارتند از:
1) استراتژی فشرده و اجرای سریع
استراتژی زمانی موفق است که به اجرا برسد. لذا باید در استراتژی و در اجرا، سریع عمل کرد تا آهنگ تحول دیجیتال آغاز شود.
2) تمرکز بر تحول واقعی
هر جا مجبور شدید بین بهبود تدریجی در حوزه کسبوکار فعلی و یا اجرای یک ایده و ابتکار جدید، یکی را انتخاب کنید حتما دومی را انتخاب کنید. اینجا اکسنچر بر نوآوری تاکید بیشتری دارد.
3) پروژههایی که از حمایت بیشتری برخوردارند بر آنهایی که پتانسیل بیشتری دارند ترجیح دهید.
چرا؟ چون هیچ چیز به اندازه حامیان بیشتر و تیم متعهد و یکپارچه بر آغاز و تداوم آهنگ تحولات دیجیتال اثرگذار نیست. از طرفی، پروژههایی که دارای پتانسیل بیشتری هستند طبیعتا نیاز به سعی و زمان بیشتری دارند و همین ممکن است از شور و شوق تیم تحول بکاهد.
4) با رویکرد علمی تصمیم بگیرید.
به هنگام تصمیمگیری در مورد انتخاب پروژهها از رویکرد علمی استفاده کنید و از شاخصهای روشن و شفاف بهره بگیرید و در این مورد کوتاه نیایید. اگر احساسات و موضوعات ناشی از قدرت و جایگاه را در این مورد وارد کنید به نتیجه مطلوب نمیرسید.
5) همه چیز را بر اساس تفکر طراحی (Design-Thinking) دنبال کنید.
غیر ممکن است که تحول دیجیتال یا DSF بدون همدلی پرسنل سازمان به نتیجه برسد. لذا وارد کردن تجربه انسان محور در طراحی بسیار حیاتی است.
6) فقط اندازهگیری نکنید. برای نتایجِ بیشتر بجنگید.
پروژهها و ابتکارات دیجیتال معمولاً پتانسیل بیشتری از آنچه به نظر میرسد، دارند. لذا این عادت را بوجود بیاورید که اهداف و شاخصها را مرور کنید و سعی کنید فرصتهای خلق ارزش بیشتری را به دست آورید.
7) خطر از کنترل خارج شدن تحول را مدیریت کنید.
به محض اینکه نتایج مثبت DSF بروز میکند ترس از کنترل خارج شدن کار ظاهر میشود چراکه فشارهای زیادی برای پروژههای بیشتر به وجود میآید. اما مدیران باید در مقابل این تمایل اغواگر مقاومت کنند. این امر بسیار مهم است چراکه ممکن است برنامه تحول از توسعه بیرویه محدوده آسیب ببیند.
چارچوب سازمان دیجیتال اکسنچر
اکسنچر سازمان دیجیتال را از چهار بعد زیر مورد توجه قرار داده است:
1) تجربه همه جانبه (End-to-End Experience)
در سازمان دیجیتال، هم باید به تجربه مشتریان توجه نمود و هم کارمندان و شرکای تجاری که در اکوسیستم با سازمان ارتباط دارند را مدنظر قرار داد.
2) عملیات دیجیتال (Digital Operation)
سازمان دیجیتال از بخش «پیشگاه سازمان (Front Office)» شامل بازاریابی و فروش تا بخش پشتیبانی مشتریان و «پسگاه سازمان (Back Office)» با استفاده از انواع پلتفرمهای دیجیتال، عملیات خود را تا حد ممکن دیجیتالی میکند.
شکل زیر چارچوب یک سازمان دیجیتال را از منظر اکسنچر نشان میدهد.
شرکت رایبد با تکیه بر تجربه اجرای پروژه های بزرگ در سطح کشور و همکاری با شرکت های بزرگ بین المللی اروپایی و آسیایی خدمات مشاوره ای و آموزشی مطابق با استانداردهای روز به شرکت ها و مشتریان خود ارائه می دهد.
دیدگاه خود را بنویسید