۱۱. روندیـابی (ترندسپاتینگ)


روندیـابی یک رویکرد هدفمند برای شناسایی و ارزیابی روندها است.

روند، یک مشاهده یا پیش‌بینی در مورد تغییرات و تحولات فعلی و آینده است که می‌توانند منجر به تهدید یا فراهم شدن فرصت برای کسب‌وکار شوند.

روندیـابی، تغییرات در حوزه‌های مختلف فناورانه، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی/فرهنگی، اعتماد/اخلاق، نظارتی/قانونی و محیط‌زیستی را بررسی می‌کند و برای آگاهی‌بخشی و ارتقای برنامه‌ریزی استراتژیک، کارایی عملیاتی و مدیریت نوآوری استفاده می‌شود.


توصیه‌های اجرایی
- روش‌هایی را برای شناسایی روندها ایجاد کنید که عوامل فنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی/فرهنگی،اعتماد/اخلاق، نظارتی/قانونی و محیطی را در نظر می‌گیرد.
TPESTRE: Technological, Political, Economic, Social/cultural, Trust/ethics, Regulatory/legal and Environmental factors
- هدف (به عنوان مثال،اطلاع رسانی، کاوش‌گری، فراهم‌سازی پیشنهادهای کسب‌وکاری) و دامنه مورد نظر از فعالیت روندیابی را تعیین کنید تا منابع کافی برای آن فراهم سازید. از مطالعات شرکت گارتنر، از جمله هایپ سایکل‌ها، فهرست‌های روند و رادارهای روند به عنوان نقطه شروع روندیابی بهره‌برداری کنید. برای کمک به رهبران جهت برنامه‌ریزی با استفاده از آینده‌نگری استراتژیک، تأثیر روندها را ارزیابی کنید و برای نحوه برخورد مناسب با آنها تصمیم‌سازی کنید. توجه کنید که تأثیر روندها را از دیدگاه افراد (مشتریان، کارکنان،   شرکا)، کسب‌و‌کار (محصولات، خدمات، فرآیندها) و فناوری (بخش‌های فناوری اطلاعات، سیستم‌ها) نیز در نظر گرفته‌اید. همچنین از کارت‌های روند، رادارها، ابزارهای ایده‌پردازی، تفکر طراحی و سایر روش‌ها برای جمع‌آوری، ارزیابی و انتقال اطلاعات در مورد روندها استفاده کنید.



۱۲. حکمرانی نوآوری


حکمرانی نوآوری در سازمان، مجموعه‌ای از سازوکارهایی است که اهداف را همسو می کند، اختیارات تصمیم‌گیری را مشخص می‌کند و منابع را به فعالیت‌های نوآوری با هدف ایجاد حداکثر ارزش ممکن با در نظر گرفتن ریسک قابل قبول تخصیص می‌دهد. 

حکمرانی سازمانی، نقشی کلیدی در تصمیم‌گیری در مورد آغاز کردن یا پایان دادن به یک طرح نوآوری ایفا می‌کند و همچنین در خصوص مسیر آینده توسعه نوآوری تصمیم می‌گیرد. به دلیل ماهیت آزمایش‌گرایانه نوآوری، حکمرانی آن باید تطبیق‌پذیر باشد.


توصیه‌های اجرایی
- هم سازمان و هم تیم نوآوری، برای موفقیت در نوآوری نیازهای حکمرانی متفاوتی دارند. بر اساس دامنه فعالیت نوآوری و همچنین سطح بلوغ نوآوری در سازمان، سازوکار مناسبی طراحی کنید که به حد مطلوب، نیازهای حکمرانی سازمان (معمولاً کنترل‌شده‌تر) و تیم نوآوری(معمولاً مستقل‌تر) را فراهم سازد.   سازوکارهای حکمرانی مناسب (شامل قواعد کسب‌وکاری، نقش‌ها، فرآیندها، ساختارها و رفتارها) را که به این نیازها پاسخ می دهند تعریف کنید.
- دریابید هر سازوکار حکمرانی در چه زمان و موقعیتی باید اعمال شود و شرایط لازم برای فعال شدن سازوکارهای حکمرانی مختلف را به طور شفاف تعریف کنید. به طور مداوم، تغییراتی که ممکن است الزامات سازمان و نوآوری در حکمرانی موفق نوآوری را در نظر داشته باشید و چنانچه سازوکارهای حکمرانی نیاز به اصلاح داشت تغییرات را در زمان مناسب اعمال کنید. به یاد داشته باشید که هر گونه تغییر در سازوکارهای حکمرانی سازمان باید به شکل مطلوب اطلاع‌رسانی شود.



۱۳. استارتاپ نـاب



استارت‌آپ ناب، یک تکنیک نوآوری است که سرعت توسعه محصول را افزایش می‌دهد و امکان تست سریع و تناسب مدل کسب‌وکار را فراهم می‌کند.

این روش توسط اریک ریس در کتاب «استارت‌آپ ناب» محبوبیت یافت و اکنون با موفقیت در واحدهای فناوری اطلاعات شرکت‌های بزرگ و بالغ که به دنبال ارتقای کارآفرینی داخلی، یادگیری معتبر، حسابداری نوآوری و ذهنیت ساخت-اندازه‌گیری-یادگیری هستند به کار گرفته می‌شود.


توصیه‌های اجرایی
- با تجزیه و تحلیل   توانایی خود در تجاری‌سازی ایده‌ها و ایجاد تمایز رقابتی، تعیین کنید که آیا روش استارتاپ ناب برای شما مناسب است یا خیر. کوچک و در قالب یک تیم مبتکر در یک پروژه آزمایشی که پیچیدگی محدودی دارد، شروع کنید. تیم‌های کسب وکاری شرکت را درگیر روش استارتاپ ناب کنید. این امر از تلقی پروژه به عنوان یک تلاش صرفا فناورانه جلوگیری می‌کند.
- از طریق جلسات توجیهی آموزشی، حمایت اجرایی را به دست آورید. متخصصان برون‌سازمانی را برای ارائه آموزش و درک نحوه استفاده از روش‌های استارت‌آپ ناب بکار بگیرید.
- تیم پروژه را از کسب‌و‌کار اصلی شرکت جدا کنید تا بتوانند واقعاً اصول ناب را بدون تحت فشار قرار گرفتن یا متاثر شدن از طرز فکر رایج سازمان دنبال کنند. یک جدول زمانی و معیارهای   واضح برای موفقیت (مانند سرعت پذیرش، نرخ تبدیل، نرخ تکرار، نرخ ریزش) مشخص کنید و تلاش نمایید مسیر را بر اساس بازخورد مشتری و بازار اصلاح کنید.



۱۴. هک فرهنگ نوآوری


هک فرهنگ نوآوری یک تعدیل کوچک در رفتار یک فرد است که تغییر بزرگتر و گسترده‌تری در فرهنگ سازمان ایجاد می‌کند. نوآوری، فرهنگی می‌طلبد که نوآوران را برای خلاقیت و کنجکاوی توانمند می‌کند.


توصیه‌های اجرایی
- رفتارهایی را که مانع نوآوری و اعتماد به نفس آزمون‌گری و کشف راه‌های جدید هستند شناسایی کنید (مانند ریسک گریزی). محیطی امن برای شکست خوردن و درس گرفتن از شکست‌ها ایجاد کنید.
- اعتبار نوآوری را با هدف توسعه نوآوری مداوم ایجاد کنید. بررسی کنید که آیا سازمان به جایی می‌رود که قرار بود برود. این بدان معناست که نه تنها بهترین نتایج را شناسایی کنید، بلکه از قبل تعیین کنید که پیشرفت و موفقیت چگونه است و سازمان انتظار دارد چه نقاط عطفی را  در رفتارهای روزمره از طریق تنظیم و ردیابی معیارهای فرهنگ ببیند.
- رویکردهای متعددی را برای فعال کردن تغییر رفتار، از جمله تغییر طرز فکر و معیارها، آموزش تکنیک‌ها و رویکردهای نوآوری، و سازمان‌دهی فعالیت‌های ایده‌پردازی بپذیرید. آنها را از طریق طراحی و اجرای هک‌های فرهنگ نوآوری فعال کنید.


✍️  دکترصادق برادران


شرکت توسعه فناوری دیجیتال رایبد با تکیه بر تجربه اجرای پروژه های بزرگ در سطح کشور و همکاری با شرکت های بزرگ بین المللی اروپایی و آسیایی خدمات مشاوره ای و آموزشی مطابق با استانداردهای روز به شرکت ها و مشتریان خود ارائه می دهد.