هفت نکته درباره اوکیآر (OKR)
میدانیم اوکیآر (OKR) مخفف اهداف (Objectives) و نتایج کلیدی (Key Results)، یک سازوکار مشارکتی است که پیادهسازی اهداف کسبوکارها را بهبود میبخشد.
گرچه این روش ریشه در نظرات پیتر دراکر دارد اما در اینتل توسط اندی گروو و سپس در گوگل توسط جان دوئر توسعه یافت.
در کشور ما هم این روش در بسیاری از شرکتها استفاده میشود. یکی از ویژگیهای مهم اوکیآر این است که درک اولیه آن، کاملاً ساده ولی استاد شدن در آن دشوار است.
هنگام به کار گیری این روش باید نکاتی را مد نظر داشت:
۱- اهمیت اوکیآر برای کسبوکارهای فعال در محیطهای پویا و پیشبینیناپذیر همچون استارتاپهای فناورانه دوچندان است. اما در شرکتهای بزرگ که چالش سیلوهای منزوی دارند نیز بسیار میتواند کاربردی باشد.
۲- اوکیآر جادو نمیکند. نمیتوان آن را جایگزین قضاوت منطقی، رهبری توانمند و فرهنگ نوآوری کرد. اما وقتی این مبانی وجود داشته باشند اوکیآر میتوان باعث رشد سریعتر و بهتر شود.
۳- جنبه پایین به بالای اوکیآر موجب همدلی و اجرای سریعتر میشود و با افزایش حس مالکیت، تعلق خاطر و نوآوری کارکنان را افزایش میدهد.وقتی افراد خصوصا کارکنان متخصص، به انتخاب هدف کمک کنند احتمال مشارکت آنها بیشتر میشود.
۴- اوکیآر، منعطف و دادهمحور است و بر اهمیت <اهداف دشوار دقیق> تاکید دارد. اوکیآر با تمرکز بر چالشپذیری، ابزار نهادینه کردن تفکر بلندپروازی است.
۵-اوکیآر، همراهی مدیران شرکت را نیاز دارد. خصوصا ایشان باید تلاش کنند نقش مربی، منتور و معمار را ایفا کنند.
۶- رهگیری و مسوولیتپذیری در اوکیآر اهمیت زیادی دارد. از این طریق اوکیآر میتواند حتی امکان <شکستهای خوب> را نیز فراهم کند.
۷- اما مهترین نکته به نظر بنده این است که اوکیآر، جای استراتژی شرکت را نمیگیرد. اساس اوکیآر، تمرکز بر اولویتها است و برای این کار نیاز به انتخابهای دشوار در خصوص <اهداف>، همراستا با جهتگیری شرکت است. اوکیآر باید شرکت را با تمرکز بر نتایج، از تله فعالیت دور کند و جلوی سیاسیکاری را بگیرد.
دکتر صادق برادران
شرکت توسعه فناوری دیجیتال رایبد با تکیه بر تجربه اجرای پروژه های بزرگ در سطح کشور و همکاری با شرکت های بزرگ بین المللی اروپایی و آسیایی خدمات مشاوره ای و آموزشی مطابق با استانداردهای روز به شرکت ها و مشتریان خود ارائه می دهد.
دیدگاه خود را بنویسید