آیا نقش و ماموریت های سنتی فناوری اطلاعات میتواند پاسخگوی نیاز های امروز کسب و کار باشد؟

چگونه میتوان اولویت های فناوری اطلاعات سازمان ها و شرکت را تشخیص داد و ر آنها تمرکز کرد؟

برای پاسخ به سوالات بالا ابتدا باید تصویری کلان از  کل قابلیت های CAPABILITY مربوط به فناوری اطلاعات را داشت و سپس با داشتن چنین تصویری میتوان راحت تر به سوالات بالا پاسخ داد.

این تصویر کلان از قابلیت های فناوری اطلاعات را IT CAPABILITY MAP مینامد.

نقشه قابلیت ها در برگیرنده تمامی قابلیت  مورد نیاز برای مدیریت های فناوری اطلاعات در سازمان است که شامل قابلیت هایی از قبیل تدوین استراتژی، مدیریت ارتباط با کسب وکار ،طراحی و پیاده ساز خدمات فناوری اطلاعات و غیره است.

IT CAPABILITY MAP میتواند مبنایی برای تصمیمات استراتژیک و عملیاتی قرار گیرد.به عنوان مثال چه قابلیت هایی را باید برونسپاری و کدام را باید درونسپاری کرد.

از طرفی با تحولاتی که در عصر دیجیتال بوجود امده است، یک شیفت پارادایم در نقش و ماموریت فناوری اطلاعات سازمانها در حال وقوع است.

فناوری اطلاعات سازمانها باید رفته رفته خودرا از فعالیت های سنتی مرکز نگهداری داده،سرورها، شبکه و همچنین خدمات پشتیبانی میز خدمت را رها نموده و آنها را برونسپاری نماید و بیشتر بر فعالیت های نواوری، استراتژی فناوری اطلاعات و بویژه کمک به واحد های کسب وکار برای خلق ایده های نوین کسب وکار و اصلاح جهت گیری های استراتژیک تمرکز کنند.

ولی چرا اولویت بندی قابلیت های فناوری اطلاعات حائز اهمیت بسیاری است؟ علت آن به کمبود منابع مالی و نیروی انسانی و محدودیت زمان در سازمان ها و شرکت ها برمیگردد. از طرفی مطابق قانون پارتو اگر ما بتوانیم فقط 20% مشکلات با بالاترین اولویت را رفع کنیم به 80% اهداف خود رسیده ایم.

بنابراین، اولویت بندی برای ایجاد تحول نه فقط در فناوری اطلاعات بلکه در عرصه ای ریشه در تفکر استراتژیک دارد و بسیار مهم است.

مهمترین معیار برای اولویت بندی قابلیت های فناوری اطلاعات، میزان اثر گذری آنها بر تحقق اهداف کسب و کار است.

نویسنده:دکتر محمد زارعی

شرکت توسعه فناوری دیجیتال رایبد با تکیه بر تجربه اجرای پروژه های بزرگ در سطح کشور و همکاری با شرکت های بزرگ بین المللی اروپایی و آسیایی خدمات مشاوره ای و آموزشی مطابق با استانداردهای روز به شرکت ها و مشتریان خود ارائه می دهد.